Windows 7:n tuki päättyy

Microsoft lopettaa tukensa Windows 7:lle 14.1.2020, joten sille ei julkaista enää päivityksiä, eikä tarjota tukea Microsoftin taholta.

Tietokone toimii entiseen tapaansa, mutta sen tietoturva heikkenee. Kannattaakin siirtyä käyttämään käyttöjärjestelmiä, joille on saatavissa päivityksiä jatkossakin, kuten esim. Windows 10 tai Linuxin eri versiot.

Windows 10 on maksullinen (alkaen n. 140€), joten kannattaakin harkita kokonaan uuden laitteen ostamista. Laitteet, joissa on vielä Windows 7 asennettuna, ovat todennäköisesti jo kokoonpanoltaan vanhentunutta tekniikkaa eikä toimivuutta, puhumattakaan laitteiston kestävyydestä, voi taata. Myös lisälaitteista ei jatkossa välttämättä löydy tukea.

Jos mielenkiintoa riittää, voi koneessa kokeilla Linuxia. Itselläni on ollut vuosien mittaan käytössä eri versioita, kaikilla olen voinut tehdä sen mitä tietokoneella tarvitsee tehdä. Lisää voit lukea Linux.fi -sivustolta.

Jos tarvitset apua vaihtoehtojen selvittämiseen tai uuteen järjestelmään siirtymiseen, kauttani saat sen. Ota yhteyttä! Selvitetään sopivin vaihtoehto ja siirretään tiedot uuteen järjestelmään.

Varmuuskopiointi

En tiedä teistä kaikista, mutta niin itselläni, kuin asiakkaillanikin on joskus käynyt niin, että tietokone ei haluakaan enää aueta tai ulkoinen kiintolevy ei käynnisty. USB-tikku, jolla on juuri NE tiedot ei ilmestykään enää tietokoneelle, kun liität sen. Onneksi on varmuuskopiot?

Varmuuskopioinnin 3-2-1 -sääntö:

3 eri kopiota tiedostoista
2 eri tallennusvälineellä
1 kappale erillään muista kopioista

Kotikäytössä säännön noudattaminen onnistuu esimerkiksi siten, että yksi kopio tiedostoista on koneella, toinen ulkoisella kovalevyllä/USB-muistilla ja kolmas versio löytyy pilvipalvelusta.

 • säilytä varmuuskopiolevy/-tikku eri paikassa kuin kone
 • varmista, että varmuuskopiointi onnistui
 • tarkista, että varmuuskopiolaite toimii ja kopiot ovat tallella
 • tee siitä säännöllinen tapa tai
 • automatisoi

Ohjeita varmuuskopiointiin eri käyttöjärjestelmillä:

Mac https://support.apple.com/fi-fi/mac-backup
Windows https://support.microsoft.com/fi-fi/help/17127/windows-back-up-restore

Ohjelmia:
https://www.download.fi/tietoturva/varmuuskopiointi/

Pilvipalveluja:
https://www.dropbox.com/
https://www.icloud.com/
https://onedrive.live.com/about/fi-fi/
https://drive.google.com
https://mega.nz/

Pilvipalvelun avulla saat tiedostot myös helposti käyttöön useilla laitteillasi. Edellä mainituissa palveluissa on ilmaisen tilan lisäksi mahdollisuus ostaa myös enemmän tallennustilaa tarpeesi mukaan.

Jos tarvitset apua varmuuskopioinnin kanssa, niin ota yhteyttä. Isommatkin ratkaisut löytyvät kauttani.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Tietokone ja ukkonen

Kesä toi tänäkin vuonna mukanaan myös ukkoset ja salamoinnin. Koska sähkölaitteet saattavat ottaa siipensä moisesta, niin tässä muutama vinkki suojautumiseksi:

 • irrota tietokone sähköverkosta. Pelkkä päävirran katkaiseminen ei välttämättä riitä, eikä jatkojohtoon yhdistetty ylijännitesuojakaan yleensä estä salaman aiheuttaman jännitepiikin etenemistä itse laitteeseen.
 • muista irrottaa myös tietokoneeseen kiinnitettyjen lisälaitteiden (esim. tulostimet) sähköjohdot
 • televisioista ja radioista myös ulkoilmassa sijaitsevien antennien johdot irti
 • ADSL- tai kaapelimodeemien johdot irti, niin virtajohto kuin puhelinkaapelikin
 • toimi ajoissa. Jos olet pitkään pois kotoa, niin ota johdot kaikelta varalta irti.

Ukkosia Suomessa voi seurata ainakin:

Salamointia Kuopiossa - Niilo Isotalo - Unsplash
Photo by Niilo Isotalo on Unsplash

Salama aiheuttaa vahinkoa enemmän maaseudulla, jossa sähköjohdot kulkevat vielä ilmateitse. Taajama-alueellakaan ei kannata tuudittautua liikaa turvallisuuden tunteeseen, nimim. Kokemusta on.

Lisätietoa ukkosesta ja suojautumisesta voit lukea mm. Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Netti mukaan mökille

Näin kesällä suomalaiset pyrkivät mahdollisuuksiensa mukaan hakeutumaan mökkimaisemiin rentoutumaan. Nykyaikana mökillä halutaan nauttia normaaliin arkeen kuuluvista palveluista, myös internetin kautta saatavista. Sadepäivänä voi olla mukava katsoa elokuvaa suoratoistopalvelusta, perheen nuoriso saattaa haluta pelata kavereidensa kanssa verkkopelejä jne. Myös etätyöt mahdollistuvat liikkuvan nettiyhteyden kanssa.

Saimaan rantaa illalla, mökillä ei aina tarvitse olla tekemässä kaikkea.
Mökillä voi tietysti myös katsella maisemia ja levätä.

Laitteet

Markkinoilla löytyy monenlaisia laitteita verkkoyhteyden kuljettamiseksi mukanaan:

 • tietokoneeseen suoraan liitettävä usb-tikku. Toimii, jos tarvitsee yhteyden vain yhdelle koneelle, yhteyden jakaminen muille laitteille on hankalaa tai tarvitsee lisälaitteen. Tikun ja lisälaitteen hinnalla saa jo hyvän laitteen seuraavista kahdesta vaihtoehdoista.
 • akkukäyttöinen ”mokkula”. Kätevä, jos laitetta tarvitsee käyttää myös paikoissa, joissa ei ole jatkuvaa sähköverkkoa. Näiden yhteyden pystyy jakamaan langattomasti useille laitteille.
 • jatkuvaa virtaa tarvitsevat reitittimet. Näihin laitteisiin voi yleensä liittää laitteita myös langallisesti. Hyvä vaihtoehto pysyvämmäksi ratkaisuksi mökille, varsinkin jos tarvitaan isompaa toimintasädettä ja yhteyttä käyttäviä laitteita on paljon.
Mobiililaajakaistan reitittimiä.
Vasemmalla akkukäyttöinen mokkula, oikealla sähköverkon tarvitseva laite lisäantennien kanssa.

Koko pihapiirin kattamiseksi lähiverkolla on tarjolla laajentimia, nämä vaativat yleensä oman sähkövirran.

Vaikka laitteet ovatkin ehkä syrjässä ihmisvilinästä, niin tietoturvasta pitää huolehtia. Vaihda laitteiden oletuskäyttäjät ja salasanat, suojaa verkko vahvalla salasanalla.

Kaikkia edellä mainittuja laitteita saa halvimmillaan n. 60-80 euron hintaan. Laitteita on myynnissä niin operaattoreilla kuin muissakin liikkeissä, hinnat saattavat heitellä eri myyjien välillä paljonkin, joten kannattaa käyttää aikaa vertailuun vaikka hinta.fi -sivustolla.

Yhteyden voi jakaa laitteille myös omasta puhelimesta, itse kyllä suosittelen erillisen laitteen hankkimista.

Yhteys

Mökeille saakka harvemmin on vedetty kiinteää yhteyttä, joten käsittelen tässä vain mobiililaajakaistaa. Operaattorin valinnassa kannattaa miettiä seuraavia asioita:

 • Verkon kattavuus ja nopeus. Eri operaattoreilla on sivuillaan kartat, joiden perusteella voi päätellä, että toimiiko alueella 3G vai 4G.
  Elisan, Telian ja DNAn sivuilta voit käydä tarkistamassa haluamasi alueen tiedot. Suurta eroa ei eri toimijoiden hinnoissa ole, mutta kannattaa silti tarkistaa ajankohtaiset tarjoukset.
 • Verkon käyttötarve. Vietetäänkö mökillä aikaa ympäri vuoden tai onko siellä esim. valvontalaitteita, jotka tarvitsevat nettiyhteyttä jatkuvasti? Satunnaiseen käyttöön riittää prepaid, muuten kannattaa miettiä kiinteähintaista yhteyttä.

Laitteen sijoittelulla voi olla vaikutusta yhteyden toimivuuteen. Jos mahdollista, niin selvitä lähimmän maston sijainti ja pyri sijoittamaan laite sen puoleiselle sivulle rakennuksessa. Hyvä paikka laitteelle löytyy yleensä ikkunan vierestä.

Verkon kattavuus tai maasto voi aiheuttaa sen, että kuuluvuus on heikko laitteen sijoittelusta huolimatta. Lisäantennit saattavat tuoda tässä tapauksessa apua yhteyden parantamiseen. Vinkkejä voi lukea mm. Traficomin sivulta. Lisäantennien hinnat alkavat parista kymmenestä eurosta, parhaimmat suunta-antennit voivatkin maksaa jo 100-200 euroa.

Summa summarum, yksiselitteistä vastausta ei ole aiheeseen olemassa mutta pienellä tutkiskelulla lähes jokaiseen paikkaan on löydettävissä toimiva ratkaisu.

Tietokoneet ja lämpö

Nyt kesän ensimmäisten helteiden aikaan on varmaankin hyvä kertoa niiden vaikutuksesta tietokoneiden toimintaan ja antaa pari vinkkiä.

Yleensä helteet eivät vaikuta suuresti tietokoneiden toimintaan, jos kone on muuten kunnossa. Tietokoneen omien jäähdytysjärjestelmien tulisi kestää Suomen kesän kovimmatkin lämpötilat.

Kannattaa muistaa kuitenkin muutama asia:

 • Vältä koneen käyttämistä suorassa auringonpaisteessa pitkiä aikoja
 • Koneen sisälle saattaa olla kertynyt pölyä ajan saatossa. Puhdistaminen onnistuu helposti hankkimalla paineilmasprayta (hinta alle 10€) ja puhaltamalla sillä tuuletusaukkojen kautta pölyt pois. Kokemuksesta tiedän, että koneen kannattaa olla silloin sammutettuna.
 • Imuria ei kannata käyttää kuin koneen ulkopuolelta tuuletusaukkoja imuroiden. Sisäpuolella on aina mahdollisuus, että osuu emolevyyn ja pahimmassa tapauksessa irrottaa siitä osan.
 • Kannettavan tietokoneen pitäminen pehmeällä alustalla saattaa tukkia sen tuuletusaukot, eikä jäähdytysilma pääse kiertämään. Käytä siis läppäriä aina kovalla alustalla. Kannettaville on myytävänä myös alustoja, joissa on lisätuuletin jäähdytyksen tehostamiseksi.

Jos kuitenkin lämmön kanssa alkaa koneellasi olla ongelmia, niin ota yhteyttä. Katsotaan, mitä asialle voisi olla tehtävissä.

Kissa kuumalla pihalla

P.S. Jutun yhteydessä olevat linkit ovat vain esimerkkejä, eivät mainostarkoituksessa. Olen kyseisiin liikkeisiin ihan normaalissa asiakassuhteessa, en ansaitse mainostamalla heidän tuotteitaan.

Uuden koneen hankkiminen

Oletko ajatellut antaa nyt keväällä valmistuvalle koululaiselle tietokoneen lahjaksi? Muista hankintaa tehdessäsi ainakin seuraavat asiat:

a) käyttötarkoitus. Kuvausta harrastava tarvitsee koneeltaan eri asoita, kuin henkilö joka käyttää konetta vain netissä surffailuun tai kirjoittamiseen
b) tuleeko kone käytettäväksi jatko-opinnoissa? Jos koneen kanssa on tarkoitus käydä lukio ja kirjoitukset läpi, niin kone kannattaa valita sellaiseksi, mikä täyttää kirjoituksen vaatimukset.
c) hinta korreloi pääosin laadun ja tehon kanssa. Halvimmilla malleilla pärjännee peruskäytössä, mutta aika usein nälkä kasvaa syödessä ja koneen huomaa jäävän tehoiltaan vajaaksi
d) koko ja paino. Jos tietokonetta on tarkoitus säännöllisesti liikutella paikasta toiseen, ei kannata hankkia suurimmalla saatavilla olevalla näytöllä varustettua möhkälettä.
e) päivitettävyys. Saako koneeseen tarvittaessa lisättyä muistia ja onko kiintolevyn vaihtaminen mahdollista.
f) oheislaitteet. Saako puhelimet ja tabletit liitettyä helposti käyttämään samaa pilvipalvelua? Toimiiko nykyinen tulostin käyttöjärjestelmän kanssa?

Tietokoneen hankintaan kannattaa käyttää aikaa. Netissä on käyttäjien kokemuksia eri laitteista (niihin kannattaa kyllä suhtautua varauksella ja lukea useiden eri henkilöiden kirjoituksia). Hintoja on helppo vertailla vaikkapa hinta.fi -palvelun kautta.

Koneen hankkimispalvelu sisältää eri vaihtoehtojen selvittämisen ja esittelyn sekä tietokoneen käyttökuntoon laittamisen. Ota siis yhteyttä tarvitessasi apua!